Tekenen met je hart

Hiernonder zie je een voorbeeld van een mandala tekening. Het woord ‘mandala’ komt uit het Sanskriet, een oeroude Indiase taal. Het betekent ‘heilige cirkel’.

Mandala tekening uit The Book of Loving Thoughts

Cirkeltekeningen worden al eeuwen gemaakt door culturen uit de hele wereld. Iedere cultuur en religie hanteert eigen regels voor de invulling van deze cirkels. Die hoef je echter niet te kennen om je eigen prachtige mandala’s te kunnen creëren.

De eenvoudigste vorm van mandala tekenen is de vrije tekening binnen een cirkelvorm. Leg een bord omgekeerd op een vel papier en trek met een potlood de omtrek na en je hebt een perfecte cirkel zonder dat er een passer aan te pas komt.

Maak een tekening binnen het kader met kleurpotloden. Dat kan een herkenbare voorstelling zijn; je tekening kan ook bestaan uit willekeurige lijnen, krullen en vlakken. Er is maar een vaste regel: alles mag, niets moet.

Tekeningen die je van of voor je hart maakt, zijn gevoelstekeningen. Het gaat er dus niet om wie de mooiste bloem of het anatomisch meest correcte paard kan neerzetten. Als je merkt dat je dat aan het proberen bent, dan is je analytisch denken zich ongevraagd met het proces gaan bemoeien. Geen goed idee…

Heb je beide voeten op de grond? Voel ze maar even. Verleg nu je aandacht weer naar je hart – flink licht inhaleren door je hartstreek! (Zie pagina 57 van Mijn blijde Hart voor details.) Zo, nu kun je weer verder met het verbeelden van je gevoelens.

Het maken van mandala tekeningen is een heerlijke manier om contact te maken met je hart. De cirkelrand staat symbool voor de grens tussen jou en de wereld. Door binnen de cirkel te kleuren en te tekenen keer je vanzelf naar binnen.

Gebruik deze techniek ook om je af te stemmen op een ander. Je intentie is om een mandala te tekenen voor die persoon. Terwijl je voor deze aan het tekenen bent, zul je merken dat je hier allemaal prettige, liefdevolle gedachten bij krijgt.

Schrijf op, knip uit, plak in en kijk nou toch eens: alweer een pagina gevuld vanuit het hart!

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*