Pot Geluk

Gisteren vroeg ik mijn man: “Vind je ook dat het goed met ons gaat?” Hij keek me niet-begrijpend aan. “Hoe bedoel je? We verdienen minder dan een paar jaar geleden. We willen graag verhuizen, maar we krijgen geen hypotheek. En bij de volgende APK kan het zomaar dat je meer kosten aan reparaties hebt dan je auto nog waard is.” Ja, dat is allemaal waar. En tegelijkertijd voel ik me gelukkiger dan ik me in jaren gevoeld heb. Dat vond hij ook. Hoe kan dat dan?

Martin Seligman, auteur van Authentic Happiness, doet onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt en houdt; zoals dierbare herinneringen, zich betrokken voelen, zinvolle bezigheden, hoop en geloof in de toekomst. Het belangrijkste echter: gelukkige mensen voelen zich dankbaar voor wat het leven ze geeft.

En dat is precies waar wij binnen ons gezin het afgelopen jaar bewust mee bezig geweest zijn: wat gaat er wèl goed en waar worden we blij van? Door onze aandacht hier op te richten en er dankbaar voor te zijn, werd de sfeer in huis een stuk gezelliger. Minder klagen, minder zeuren en veel genieten van elkaar.

Dankbaarheid versterkt de kracht van je hart: de zetel van liefde en compassie. Het heeft een (wetenschappelijk bewezen door het HeartMath Institute) positief effect op je immuun systeem. Dankbaarheid is misschien nog wel gezonder voor je dan een bord vol voedingssupplementen…

Vul een pot met dankbaarheid

Pot Geluk: pot vol dankbaarheid In onze woonkamer staat een grote vaas waar we regelmatig een handje kleine kaartjes in gooien. Op de kaartjes schrijven we waar we op dat moment dankbaar voor zijn. Deze vaas noemen we onze Pot Geluk – want we worden echt gelukkig door hiermee bezig te zijn.

En de vaas is meteen een visueel geheugensteuntje. Wij pakken ook graag de kaartjes uit de pot om weer even na te lezen en ons te herinneren wat er zo fijn is in ons leven.

Geef een Pot Geluk cadeau!

Eerder dit jaar heb ik zo’n Pot Geluk aan een vriendin cadeau gedaan. Het was toen wel handig om er een klein boekje bij te doen waarin de basisprincipes van het werken met de pot uitgelegd werden. Afgelopen week heb ik het design hiervan verder uitgewerkt. Je krijgt de sjablonen van het boekje en de kaartjes als welkomstgeschenk wanneer je je aanmeldt voor de Hartverwarmers nieuwsbrief:

Inschrijven op Hartverwarmers

Dit heb je verder nog nodig voor een Pot Geluk:

 • een fles met ruime hals of een vaas (doorzichtig is het leukst);
 • een rozekwarts steentje dat je ook makkelijk kunt meedragen in je broekzak;
 • optioneel: raffia, linten en hangertjes om de pot mee te versieren.

Tel je zegeningen!

Wanneer je dankbaar bent voor wat het leven je geeft, trek je als een magneet nog meer goede dingen aan. Dus…

 1. Waar ben je dankbaar voor? Schrijf dit op een kaartje en zet er ook bij waarom je hier dankbaar voor bent.
 2. Hou nu het kaartje tegen je hart, voel je dankbaarheid en zeg drie keer hardop: “Dank je, dank je, dank je!”
 3. Doe het vervolgens in de fles of de vaas.

Een fles gevuld met alles waar je dankbaar voor bent, wordt je persoonlijke… Pot Geluk!

Rozekwarts ‘opladen’ met dankbaarheid

Stop het steentje in je Pot Geluk. Na 48 uur (niet eerder) is je rozekwarts geladen. Draag het steentje dagelijks met je mee om je gelukkiger te voelen en om je eraan te helpen herinneren dankjewel te zeggen. Dank voor de zon, de maan, het land en de zee, planten en dieren, de mensen in je leven en het leven zelf!

2 reacties

 1. Wat een hartverwarmend blog!

  Een sprankelende reminder om je je geluk te herinneren…..
  Ik ben dankbaar dat ik in 2015 heel veel Potten Geluk kan uitdelen. Een mooi geschenk voor mij en de ontvangers, dankjewel voor je PDF!

  Je nieuwsbrief heb ik natuurlijk ook verder gedeeld, zeker met hartenvrouwen zoals jij die geluk verder verspreiden.

  Liefs, Fanny

 2. Dankjewel! En graag gedaan! Hoe meer geluk er ervaren wordt, hoe plezieriger het voor iedereen wordt. Dus fijn dat je het deelt, ben ik alvast erg blij mee! 🙂

Plaats een reactie

Je email zal nimmer op deze site vertoond worden, noch met anderen gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*